mýty a předsudky o nft

m

Máloco v dnešní době budí takové emoce jako tajemná zkratka NFT. Ti, co ví, co se za ní skrývá, ji milují nebo nenávidí. Jsou pochyby vůči NFT pouhé předsudky, které stojí na vratkých nohách, nebo mají skutečné opodstatnění?

Jedná se o technologii, která umožňuje zaručit a prokázat pravost, vzácnost, jedinečnost a vlastnictví digitálních věcí. Jednoduše řečeno ve fyzickém světě snadno dokážeme ověřit identitu pomocí občanského průkazu, vlastnictví nemovitosti nahlédnutím do katastru nemovitostí a pravost bankovky zkontrolováním jejich ochranných prvků.

Proč bychom to potřebovali u digitálních věcí, jako jsou obrázky, fotky, nebo audio a video nahrávky? Pojďme si to ukázat na třech hlavních typech předsudků, které odmítají NFT.

Hlavní předsudky vůči NFT by se dalo shrnout do těchto tří oblastí:

  1. Nesmyslnost NFT, kdy se na NFT pohlíží jako na „předražené obrázky, které nemají žádnou vnitřní hodnotu“
  2. Malá využitelnost NFT, kdy se na NFT pohlíží jen jako na něco, „co pomáhá umělcům v prodeji jejich umění a umožňuje umístit na dílo digitální podpis“, nebo na něco „co se využívá ve sběratelství“
  3. Spekulativnost NFT a rychlý zisk z nákupu a prodeje, kdy se na obchodování s NFT pohlíží jako na „hazardní obchodování s obrázky, na kterém se dá pohádkově vydělat, nebo přijít i o kalhoty“.

Na všech třech typech předsudků je špetka pravdy. Ano, některá NFT jsou skutečně předražené obrázky, za kterými nestojí žádná vnitřní hodnota. A ano, skutečně je využívají umělci a sběratelé, což jsou první dvě oblasti, ve kterých se začaly používat. A ano, skutečně se na nich někteří lidé pokoušejí obchodováním vydělat.

Ale toto vše je jen a pouze vrcholek ledovce. Představte si kapitána lodi, který se plaví po moři a rozhoduje se výhradně dle toho, co vidí na první pohled nad hladinou. Vidí malou ledovou kru a tak se jí rozhodne přejet, protože se na první pohled jeví nevýznamná… Pod ledem je ale rozlehlá pevnina a chyba v úsudku může mít nedozírné následky.

Podobné je to i s NFT. Pod hladinou moře je mnohem více významů a způsobu využití, o kterých se zatím téměř vůbec nemluví. A přitom jsou to věci, které s velkou pravděpodobností promění svět, který známe a promítnou se do všech oblastí života. Jednoduše řečeno to, co je vidět, je obrázek. Obrázek, ale není tou hodnotou. Obrázek pouze reprezentuje hodnotu, ke které odkazuje a která se za ním skrývá. A je úplně jedno, jestli je obrázek působivá pohyblivá 3D animace, jednoduchý rozpixelovaný obličej, nebo třeba tři křížky. Hodnota je až za tím obrázkem. Představme si, že tento obrázek je klíčem, který dáte do zámku a otevřete jím dveře vašeho domu. Hodnota je až za dveřmi. Když si kupujete dům, nejde vám primárně o dveře a hodnota vašeho domu se rozhodně neměří hodnotou vašich dveří. Při nákupu NFT je to úplně stejné.

Argument, že se jedná o předražené obrázky, je úplně stejný, jako kdybych řekl, že bankovky jsou jen různě velké předražené papírky. Také by to byla pravda. Ale ani u nich vůbec nejde o to, že jsou z papíru. Jde o hodnotu, kterou reprezentují. V případě peněz nám to připadá zcela zřejmé a intuitivní. Jsme totiž zvyklí denně je používat. Odmala nám byl jejich význam vysvětlován. U NFT je to zcela nové. Digitální vzácnost totiž nikdy neexistovala. Neumíme si představit, co všechno nám přináší a jak může proměnit náš běžný svět.

Žijeme v podobně přelomové době, ve které Giordano Bruno, Galileo Galilei, Johannes Kepler a Mikuláš Koperník postupně rozbourali tradiční představu o prostoru. V jejich době si lidé představovali, že žijí ve světě, který je v úplném středu všeho. Hluboko pod nimi je peklo. Nad mraky nebe. Země je plochá a vše co vidíme na obloze, obíhá okolo nás. Tato představa o prostoru byla pro lidi zcela intuitivní, i když my nyní víme, že tomu tak není. Ač vrstevníci výše uvedených čtyř pánů nedokázali dohlédnout důsledky jejich názorů, postupně se mnohé změnilo. Jednalo se o změnu pohledu na prostor, díky které zámořské plavby nekončily přepadnutím lodí přes okraj plochého světa. A díky které jsme časem začali létat do vesmíru. Tito myslitelé otevřeli svět za hranice naší planety směrem ven – do vesmíru.

Digitální věci dělají něco podobného. Také rozbíjí naši navyklou představu o prostoru. My nyní prostor vnímáme jako materiální prostor 3D věcí, kterých se dá dotknout. Současná NFT revoluce umožňuje otevřít nový svět, nový prostor, který ale není prostorově nad a okolo planety Země. Technologie NFT otevírá prostor, který bude stejně reálný jako prostor, ve kterém nyní žijeme. Ale bude se odehrávat v jiné dimenzi uvnitř našeho světa – v digitálu. Je to něco, co není intuitivní a proto si to v následujících článcích popíšeme jednoduše a na konkrétních příkladech.

Když to shrneme, ukázali jsme si, že NFT je ostrov, který je pod hladinou moře. Na jeho špičce je malá ledová kra, která je vidět. Jsou to NFT používaná v umění, NFT ve sběratelství a NFT k obchodování. Jakmile se více oteplí a voda ustoupí, ukáže se pevnina, která byla pod hladinou. Rozlehlá pevnina, na které stojí vila s mnoha pokoji. Každý z těchto pokojů ukrývá poklad ve formě jednoho využití NFT. A právě do těchto pokojů společně nahlédneme v následujících článcích. Na konci seriálu článků se před vámi rozprostře úplně nový svět. Prostor dosud netušených možností, o kterých Pavel Říha alias MetaPavel už nějakou dobu hovoří…

V následujících článcích se můžete těšit na to, jak NFT promění svět show byznysu, zábavy, hudby, módy, sportu. Jak skrze vytváření různých tokenomik dá vzniknout úplně novým obchodním modelům, které dříve nemohly existovat. Jak poskytne influencerům a online expertům dříve zcela netušené možnosti. Jak promění naše fungování na internetu. Jak změní naší představu o nás samých. A mnohem mnohem více.

Jako první ochutnávku a zároveň vstupní bonus do tématu, který jsem se zatajeným dechem „slupnul jako malinu“ už mnohokrát, doporučuji skvělé video Pavla Říhy „Jak NFT v příštích 10 letech změní svět – a proč jde o mnohem víc než předražené obrázky“.

Pokud máte chuť dozvědět více ještě před vydáním dalších článků, podívejte se na náš web dejte si odběr příspěvků na YouTube, Telegramu a Twitteru. Navštivte náš workshop a přidejte se do naší skupiny na Discordu, kde si o NFT společně povídáme anebo si přečtěte knihu METAVERSE PŘICHÁZÍ.

Zdraví Vás

nezmic.eth

Člen Futureland DAO

O autorovi

Nezmič

Člen Futureland DAO. Krypto a NFT nadšenec. Most mezi světy. Průzkumník hranic a možností našeho světa, způsobů lidského vnímání i hloubek lidské duše.

1 komentář

  • […] V předchozím článku jsme si společně prošli hlavní předsudky spjaté s NFT. Ukázali si, že to, co se v současné době považuje za NFT, tak je pouze špička ledovce. Zatímco většina skutečného obsahu je ukryta pod povrchem. Na metafoře klíče jsme si vysvětlili, že u NFT obvykle nejde o obrázek samotný. Ten slouží jen jako klíč, který jeho vlastníkovi umožňuje přístup k určitým funkcím, které mu dané NFT odemyká. Dospěli jsme k podstatnému zjištění, že NFT přináší revoluční objev v tom, že umožňuje vlastnictví digitálních věcí. Digitální prostor tím přestává být neuchopitelný, stává se stejně skutečným prostorem jako náš fyzický svět. Technologie NFT je v současné době podceňovaná, protože řada lidí zatím neumí dohlédnout důsledky toho, co přináší. A přitom má potenciál výrazným způsobem proměnit svět a naše fungování v něm. […]

Zůstaňme ve spojení!

Web NFT česky pro vás připravuje tým českého NFT startupu Future.digital. Sledujte nás na sociálních sítích zde: