NFT na bitcoinové síti: Nepředstavitelné se stalo skutečností!

N

V bitcoinové komunitě se rozhořela vášnivá diskuse. Měl by Bitcoin sloužit výhradně jako platidlo a uchovatel hodnoty, nebo by mohla mít bitcoinová síť i další využití?

S NFT na bitcoinové síti přišel Casey Rodarmor

Vývojář Casey Rodarmor přišel s „kacířským“ řešením – našel způsob, jak vytvořit NFT na bitcoinové síti. Těmto bitcoinovým NFT říká Ordinals. A cestu k nim uvolnily poslední dva upgrady bitcoinové sítě a to SegWit a Taproot. 

Nejmenší jednotkou bitcoinové sítě jsou tzv. Satoshi. Každý Bitcoin se skládá ze 100 milionů Satoshi. A právě spojováním se s určitými „saty“ budou vznikat tzv. „Ordinals“, které se zapisují přímo do blockchainu.

Ordinals mohou mít podobu jak obrázků a textových souborů, tak i video či audio formátů.

Ač Ordinals stejně jako NFT vytvářejí jedinečné digitální objekty a plní podobnou funkci, nejedná se o totéž. Rozdíly začínají už při zápisu. Ordinals na bitcoinové síti se zapisují přímo do blockchainu, zatímco NFT na ethereové síti nikoli. Různá je i šíře jejich využití. Ethereová síť je programovatelná a umožňuje mnohem pestřejší práci s NFT, zatímco Ordinals na bitcoinové síti jsou vhodné spíše jako nosič informace ve formě statického obrázku, videa nebo audia.

Vývojář Casey Rodarmor v Ordinals vidí potenciál hlavně pro zajímavé memy. Hovoří o nich jako o „digitálních artefaktech“, které jsou určené hlavně k zábavě.

Jak Ordinals vnímá bitcoinová komunita?

Řada bitcoinerů Rodarmorovo vnímání zábavy nesdílí a zábavné jim to nepřipadá. Ale názory na to nejsou jednoznačné. Jisté však je, že poklidné bitcoinové vody rozproudila bouřlivá diskuse.

Ozývají se hlasy, které Ordinals vítají, protože umožňují zaplnit nevyužitý prostor v blocích a zvýšit transakční poplatky. To přinese těžařům, kteří zaručují bezpečnost a důvěryhodnost sítě, dostatečný příjem i mimo nově vytěžené Bitcoiny. Z tohoto úhlu pohledu vnímá Ordinals jako prospěšné například Dan Held.

Petr Lukáč ve svém podcastu KryptoSpace ke zvýšením poplatků na bitcoinové síti uvádí:

“Ve středu (1.2.2023) byl vytěžen vůbec největší blok v historii o velikosti 3,95 MB z maximálních 4 MB. A s tím roste i nákladnost transakcí, kdy průměrná cena 1 transakce za poslední týden vyskočila ze 75 centů na více než 1,8 USD”

Petr Lukáč, Kryptospace.cz

Jsou ale i bitcoineři jako například Adam Back, kteří vnímají NFT na bitcoinové síti za něco špatného, nebo nepatřičného.

Závěrem

Zatím není jasné, zda se Ordinals uchytí a zda si je bitcoinová komunita oblíbí nebo ne. Postupně uvidíme i kolik utilit (kromě již zmíněných memů) bitcoinové komunitě přinesou. Vše ukáže čas.

Zdroje: Blog Casey Rodarmora, Cointelegraph.com, Coindesk.com, Kryptospace.cz

Pokud vás tématika NFT zajímá, podívejte se na náš web, dejte si odběr příspěvků na YouTubeTelegramu a Twitteru. Navštivte náš workshop a přidejte se do naší skupiny na Discordu, kde si o NFT společně povídáme anebo si přečtěte knihu METAVERSE PŘICHÁZÍ.

O autorovi

Nezmič

Člen Futureland DAO. Krypto a NFT nadšenec. Most mezi světy. Průzkumník hranic a možností našeho světa, způsobů lidského vnímání i hloubek lidské duše.

Zůstaňme ve spojení!

Web NFT česky pro vás připravuje tým českého NFT startupu Future.digital. Sledujte nás na sociálních sítích zde: