Jak ovládnout fomo?

J

FOMO – strach, že něco zmeškám – je největším nepřítelem investora na webu3. Ceny kryptoměn i NFT se točí v cyklech, kde rozdíl mezi nejvyšší a nejnižší cenou bývá klidně 80%. 

Když jde projekt nahoru a všichni o něm mluví v superlativech, je velmi snadné podlehnout pocitu, že pokud nekoupím teď, zmeškám svou životní příležitost. FOMO jako impuls k nákupu je v drtivé většině případů chybou. Univerzální recept, jak vyzrát na FOMO, není, ale zkuste tyhle tipy👇

Vždy, když při nákupu cítíte FOMO, zastavte se a uvědomte si, že web3 je stále na začátku. Další skvělá příležitost se objeví každou chvíli. Není problém něco zmeškat, protože vždy přijde další projekt, u kterého můžete být včas. 

Vypracujte si plán – zeptejte se sami sebe: Plánujete rychlý obrat, nebo dlouhodobou investici? Jaká je vaše výstupní strategie? Kolik NFT projektu hodláte koupit? atd. Důležité je zodpovědět si několik otázek než se do nákupu pustíte. Stanovení plánů vám pomůže zůstat v klidu i v dobách nejistoty.

Veďte si transakční deník – Výhodou NFT a krypta je, že jsou na blockchainu a lze je sledovat. Vždy se můžete vrátit a zjistit, kdy jste prodali a proč jste prodali. Doporučuji sledovat obchody v dokumentu v Excelu nebo Wordu — zapisovat si myšlenkové pochody a proč jste se rozhodli nakoupit nebo prodat.

Používejte analytické nástroje – existuje mnoho spolehlivých nástrojů, které vám pomohou odhadnout vývoj ceny. Jedná se například o NFT Nerds, NFT Rarity Tool, Dune Analytics, Crypto Slam atd. Tyto nástroje vám pomohou získat jasnější představu o tom, jaké projekty jsou úspěšné nebo které se často obchodují.

Doporučujeme také sledovat aktuální dění. Sledujte velké web3 společnosti a renomované NFT projekty, abyste viděli, jak a proč jsou úspěšné. Budování kvalitních zdrojů novinek vám pomůže obchodovat na základě vašeho vlastního výzkumu.

Pracujte se svou psychikou – Investování bez emocí se snadněji řekne, než udělá… Při investování se ujistěte, že máte klidnou a jasnou mysl. Pokud máte stresující den nebo se necítíte dobře, vezměte si od obchodování den pauzy. Nikdy nenakupujte ve spěchu a unavení!

Mějte zdravý vztah k obchodování – Jakkoli jsou krypto a NFT zábavné, v životě je toho víc. Nezapomeňte udělat krok zpět a ocenit skutečný svět. NFT mohou snadno spotřebovat veškerý váš čas a energii, takže je důležité sledovat, jak to ovlivňuje vaši pohodu.

Mnohem lepší strategií než podléhat FOMO a kupovat věci, které právě raketově rostou, je kupovat věci, které zatím nerostou, ale máte dobrý důvod věřit, že teprve v budoucnosti získají pozornost trhu a porostou rychleji než ostatní. 

Pokud vás tématika NFT zajímá, podívejte se na náš web, dejte si odběr příspěvků na YouTubeTelegramu a Twitteru. Navštivte náš workshop a přidejte se do naší skupiny na Discordu, kde si o NFT společně povídáme anebo si přečtěte knihu METAVERSE PŘICHÁZÍ.

O autorovi

Zůstaňme ve spojení!

Web NFT česky pro vás připravuje tým českého NFT startupu Future.digital. Sledujte nás na sociálních sítích zde: