Blur na vzestupu, Opensea reaguje

B

V minulém týdnu jsme zaznamenali velký nárůst objemů v obchodování s NFT. Ne náhodou přichází tento nárůst během týdne, kdy společnost Blur vydala vlastní token. Airdrop tokenu BLUR dostali ti, kteří plnili úkoly během předchozích měsíců na již zmíněném tržišti. Co na to marketplace s doposud nejdominantnějším postavením na NFT trhu OpenSea? A jaký má tato válka vliv na obchodníky a tvůrce? Pojďme se na to podívat v následujícím článku.

Podle údajů z DappRadar vygeneroval Blur za posledních sedm dní obchodování s NFT na ethereové síti 460 milionů dolarů – což je 361% nárůst oproti předchozím hodnotám. OpenSea během tohoto období zaznamenalo 12% nárůst objemu obchodů na 107 milionů. Tržiště na třetím místě, X2Y2, dosáhlo v té době v obchodech sotva 11 milionů dolarů. 

Denní objem obchodů za minulé tři měsíce

Z hlediska objemu obchodování se na celém trhu nejlépe dařilo projektu Otherside od Yuga Labs, jejichž NFT metaverse pozemky vygenerovaly minulý týden přibližně 63 milionů USD, což představuje mezitýdenní nárůst o 318 %.

Významným milníkem se pro společnost Blur stala středa 15. února, kdy poprvé překonal OpenSea v denním objemu obchodování NFT. Kvůli zvýšené obchodní aktivitě se zvyšují také poplatky za „gas“ ne Ethereu. Blur v tomto týdnu překonal i UniSwap a Seaport a stal se největším „žroutem gasu“ na ethereové síti.

Proč se stal Blur tak populárním? 
Zaprvé to může být tím, že za tímto tržištěm stojí i někteří významní finanční podporovatelé z webu3 jako například Paradigma nebo Coinbase Venture. Dále svým uživatelům nabízí atraktivní výhody, jako jsou 0% poplatky za obchodování na jejich tržišti či gamifikovaný airdrop BLUR tokenu všem uživatelům, kteří byli aktivní a loajální jejich platformě. Airdrop 360 milionu BLUR tokenů byl velkým úspěchem a zajistil společnosti významný nárůst obchodních objemů na jejich platformě. Po famózním úspěchu si BLUR upevňuje své postavení příslibem dalšího airdropu, který dostanou ti, kteří budou plnit další úkoly na jejich tržišti.

Reakce od OpenSea na sebe nenechala dlouho čekat. Minulý týden společnost oznámila, že zavede po omezenou dobu nulový poplatek za prodej NFT. Tvůrcům bude účtovat minimální poplatek ve výši 0,5% za staré a nové sbírky NFT.

Jaký to má dopad na tvůrce a jejich projekty?
Ačkoliv ještě v listopadu OpenSea prohlašovalo, že royalities zachová, nyní je snižuje na 0,5%. Jak Blur, tak i OpenSea nabízejí možnost dobrovolně zaplatit více než 0,5%, ale data ukazují, že k tomu dochází jen zřídka. Většina lidí v zásadě souhlasí s tím, že licenční poplatky jsou důležité, ale jen zřídka je někdo platí. Celkově se tak ukazuje, že příjem z licenčních poplatků za projekty NFT výrazně poklesl. Většina NFT projektů nemá kromě licenčních poplatků téměř žádné další příjmy, což může znamenat budoucí problémy také pro NFT sběratele. Tvůrci budou nuceni zvyšovat ceny „mintu“ či škrtat rozpočty v jejich projektu.

Závěrem
OpenSea stále slouží více unikátním peněženkám než Blur – asi 106 000 pro OpenSea za poslední týden v porovnání s přibližně 66 000 pro Blur. Blur však pokročil v počtu transakcí spolu s rostoucí mezerou v objemu obchodů.

Rostoucí objem obchodů z minulého týdne však nenaznačuje, že by NFT trh rostl a připojovaly se desítky nových sběratelů, ale to, že jsou velké objemy způsobené tzv. „velrybami“, které mezi sebou obchodují kvůli odměnám na Bluru. Jsou to ti stejní lidé, kteří si mezi sebou protáčí ETH aktiva.

Pravdou ale je, že celý trh momentálně zápasí s měnícími se trendy – od Blur a OpenSea bojujících o podíl na trhu až po tvůrce projektů, kteří sledují, jak jejich příjmové toky vysychají, protože se platformy více starají o profesionální obchodníky než o tvůrce.

Zdroje: Decrypto

Pokud vás tématika NFT zajímá, podívejte se na náš web, dejte si odběr příspěvků na YouTubeTelegramu a Twitteru. Navštivte náš workshop a přidejte se do naší skupiny na Discordu, kde si o NFT společně povídáme anebo si přečtěte knihu METAVERSE PŘICHÁZÍ.

O autorovi

Zůstaňme ve spojení!

Web NFT česky pro vás připravuje tým českého NFT startupu Future.digital. Sledujte nás na sociálních sítích zde: