Shrnutí krypto/NFT roku 2022

S

Kdo preferuje poslech, zvukový záznam z podcastu Futureland DAO Twitter Spaces zde. Dnes přinášíme i psanou podobu pro ty, kteří preferují čtení.

ÚVOD

Rok 2022 byl na web3 krypto a NFT scéně velice pestrý. Jak v tom dobrém, tak v tom špatném.

Přešli jsme z bull marketu do bear marketu (krypto už koncem roku 2021, zatímco NFT prožilo ještě silný start roku 2022 a bear market u něj přišel se zpožděním).

Počáteční ochlazení bylo spjaté hlavně s kvantitativním utahováním FEDu (stahováním prostředků, které dříve napumpoval do ekonomiky) a velkou Black Swan Event, kterou byla válka na Ukrajině (od druhé půlky února 2022).

Tyto negativní události měly dopad na trhy během celého roku 2022. Rostla inflace a o to více byly centrální banky nuceny zvyšovat úrokové sazby, což je vždy negativní impuls pro kapitálové trhy, které na obchodování potřebují levné peníze.

Krypto i NFT trh byly ve vleku těchto událostí. Vše je o nabídce a poptávce. Aby lidé chtěli rozmnožovat peníze investováním, musí jich mít nadbytek. A když vše zdražuje, mají jich méně a zvyšování úrokových sazeb prodražuje úvěrové peníze (investování na půjčku).

Adopce krypta a NFT se zvýšila, ale nestaly se běžně používanou věcí. I v roce 2022 byly stále ještě vnímány hlavně přes investiční optiku a to jako „spekulativní a rizikový investiční nástroj“. V nejisté době lidé neinvestují, nebo investují do málo rizikových investičních nástrojů. A tak během celého roku 2022 probíhal obrovský výprodej.

CZ/SK

I přes pokles cen kryptoaktiv se hodně budovalo a tvořilo. Zájem široké veřejnosti sice poklesl, ale trh se vyčistil a vznikl prostor pro scházení se a budování – jak ve fyzickém světě, tak v online prostoru.

Pořádaly se akce jako Hackers Kongres v Praze, Pizza Day v Praze, konference ETH Brno, těžařská konference Cryptobyte v Liberci. Proběhl první ročník UTXO.cz největší české multichainové a NFT konference v Praze. V Ostravě se konal třetí ročník bitcoinové konference ChainCamp. Proběhla první blockchainová konference na Slovensku nazvaná Blockchain Fans. A to je jen výčet některých.

Setkávání se: Stejně jako dlouhé roky předtím fungovala Pražská Parelalní Polis, ve které se scházejí krypto nadšenci. Začala probíhat pravidelná setkání a povídání si o kryptu u piva, která na Slovensku pravidelně pořádal Trader 2.0 (Jakub Kralovanský). Řadu setkání uspořádal i Vláďa Pinker alias KryptoVláďa.

U nás ve Futurelandu jsme pořádali také několik setkání, ať už v reálném světě, tak setkání v metaversu. Jedno takové metavers setkání například k příležitosti křestu knihy Metaverse přichází, které stálo za to! Kdo by se chtěl podívat, jak takové metavers setkání vypadá, může zde.

Kniha Metavers přichází je výborná! Na poměrně malém prostoru Pavel Říha alias MetaPavel jednoduše a čtivou formou popsal, jak kryptoměny přispívají ke svobodě, jakou roli v tom hraje decentralizace, její propojení s digitální identitou a možností vlastnit digitální obsah, který se díky technologii NFT stává téměř „hmatatelnou“ věcí. Je zde krásně a na příkladech ukázáno, že NFT nejsou jen předražené obrázky, ale řada NFT projektů buduje velmi hodnotné věci, ze kterých čerpají držitelé těchto NFT. Ať neprozrazuji příliš a kniha je pro vás také dobrodružným objevováním, doporučuji si ji pořídit. Hodně otevírá mysl. Mě osobně přinesla řadu AHA momentů.

Mnoho zajímavých knih s krypto tématikou vydávají Braiins Publishing (což je součást Braiins, bývalého Slush Poolu, prvního poolu na těžbu bitcoinů na světě, ve kterém se těžaři slučují, aby těžili společně a nesli tak společně riziko a společně si rozdělovali odměny z vytěžených bitcoinů). Řada z těchto knih se dá stáhnout zdarma jako například kniha o platbách přes Lightning Network v PDF, která letos vyšla.

Ve světě se rozjela řada vzdělávacích projektů. V ČR jsme se vzdělávání chopili my Futureland DAO a začali publikovat články na blogu NFTčesky, začali jsme být aktivní na YouTube kanálech Pavla Říhy alias MetaPavla i kanálu Futureland DAO, vysílat streamy na zajímavá témata na Discordu, pořádat vysílání Twitter Spaces jako to současné, hovořit s lidmi na Twitteru, Discordu i jiných platformách, MetaPavel měl přednášky na konferencích UTXO.cz a Blockchain Fans a rozhovory u KryptoVládi a Tradera 2.0 Spustili jsme vzdělávací workshop zdarma. Web3 Academy, do které se vstupuje přes vzdělávací NFT. A mnoho dalšího. Pokud budete mít zájem o informace z oblasti web3, NFT nebo metaverse, neváhejte nás sledovat na kterémkoli z těchto kanálů. 

V roce 2022 pravidelně publikovala řada krypto YouTube kanálů. Kdybych měl za všechny vypíchnout alespoň jeden v Česku a jeden na Slovensku, tak se jednalo o Krypto Insider Petra Lukáče, který pravidelně vycházel pod záštitou Hospodářských novin. A od podzimu, kdy Petr Lukáč opustil Hospodářky, tak začal vydávat nový výborný podcast KryptoSpace. Doporučuju dát si odběr a zaplatit si členství, které mimo jiné opravňuje k poslechu bonusových kapitol. Na Slovensku dlouhodobě a pravidelně každý pracovní den ráno od 9h vysílá Martin Gregor své Krypto Raňajky na kanále Zaujalo ma. Budete-li chtít podpořit a ocenit tuto jeho dlouhodobou práci, můžete zde. Články, o kterých zde hovoří, vychází z čerstvých novinek publikovaných na jeho webech Kryptonovinky.cz a Kryptonovinky.sk pro které mezi jinými píšu i já.

Shrnutí CZ/SK

Na CZ/SK scéně k větším tragédiím nedošlo. Snížila se pouze cena kryptoměn a NFT. Snížila se i aktivita běžných lidí. Co však vysoké zůstalo nebo dokonce vzrostlo, tak je aktivita lidí, kteří NFT a kryptu rozumí a věří v jeho potenciál. Ti intenzivně budují. Jediným negativním aspektem, který vnímám, jsou zbytečné „žabomyší války“ probíhající mezi představiteli některých blockchainů. Z mého úhlu pohledu by nás krypto mělo spojovat a pomáhat nám všem k větší svobodě. Proto bych rád vyzval k neodsuzování a otevřenější mysli.

SVĚT

A jaká byla situace na globální scéně? Na globální scéně byla situace mnohem divočejší než na CZ/SK písečku.

Začněme u toho,co se nepovedlo:

V květnu 2022 došlo ke Krachu algoritmického stablecoinu UST (zakladatele Do Kwona), který patřil do TOP 10 kryptoměn podle tržní kapitalizace. Což výrazně zahýbalo s trhem a řada institucí i obyčejných lidí tím přišla o velké peníze. A neskončilo jen u toho. Tím, že trh s kryptoměnami je provázaný a řada institucí fungovala na páku, tak během roku postupně přišla kaskáda velkých krachů způsobených kombinací poklesu ceny kryptoměn, krachem UST a nezodpovědným chováním kryptoinstitucí, které fungovaly jako by trh měl růst nekonečně.

Padli 3AC (Three Arrows Capital), za kterými stáli Su Zhu a Kyle Davies. Jednalo se velký hedgeový fond, který si vzal řadu nedostatečně zajištěných úvěrů, aby mohl nakupovat aktiva. Krach 3AC vedl k masivnímu výprodeji, protože jejich pozice byly zlikvidovány a pád 3AC měl značný dopad na Celsius, BlockFi a Voyager, které s odstupem zkrachovaly také.

Krach burzy FTX za kterou stál Sam Bankman-Fried (SBF) někteří řadí k největším problémům v kryptoměnové historii vůbec. Po krachu FTX a dalších společností spjatých s SBF nemusí být všem potížím konec. Alameda Research měla totiž zainvestováno do řady projektů a teprve se ukáže, jak moc budou životaschopné, když přijdou o financování a budou prodávány podíly Alamedy, aby se uspokojily pohledávky věřitelů.

V roce 2022 došlo i k několika velkých hackerským útokům, které byly spjaté hlavně s mosty mezi chainy. Hacknuty byly i discordy, nebo twitter účty různých projektů a lidé pak naletěli hackerům s nabídkou výhodných nákupů, kdy naopak přišli o své prostředky.

A hodně velký problém pro svobodu bylo uzavření projektu Tornado Cash. Projekt, který jeho tvůrce Alexey Pertsev decentralizoval a fungoval jen na základě smart kontraktu. Umožňoval anonymizaci transakcí. Petrsev byl zatčet poté co byly uvaleny sankce na tento protokol ze strany amerického regulátora OFAC. Spousta lidí si do té doby myslela, že DEFI jsou díky blockchainu a smart kontraktům decentralizované a tudíž vládou nedotknutelné a nezastavitelné. Zde se ukázalo, že problém může nastat, pokud jsou webové stránky a front end spojovány s konkrétními dobře známými lidmi, nebo firmami sídlícími v dané judikatuře. Rána pro decentralizaci byla o to větší, že některé burzy i projekty decentralizovaných financí samy dobrovolně (ještě předtím než by jim to nařídil regulátor), tak začaly odmítat coiny, které prošly anonymizací přes Tornado Cash. A tak se idea svobody a decentralizace zatřásla v základech.

A co se povedlo?

Merge! Což byla jasná událost číslo 1. Podařilo se dosáhnout jednoho z nejmonumentálnějších technických úspěchů v historii kryptoměn a to přechodu Etherea z mechanismu potvrzování transakcí Proof-Of-Work na Proof-Of-Stake. Jednalo se o krok, který manipuloval se sítí s hodnotou přes 200 miliard dolarů. Přechod proběhl skvěle a bez větších potíží!

Druhé vrstvy na Ethereu začaly být čím dál používanější. Ať už se jedná o Optimism, Arbitrum, nebo další. V říjnu 2022 dokonce průměrné transakce za sekundu předčily transakce na první vrstvě Etherea.

Na ETH síti přibyla nová NFT tržiště, která začala konkurovat OpenSea. Byly jimi X2Y2, Rarible, LooksRare, SuperRare.

Začaly se rozvíjet NFT projekty i na dalších chainech, nejen na ETH síti a to hlavně na Solaně s jejím největším tržištěm Magic Eden.

Přišla interoperabilita, kdy daná NFT mohla být přednášena mezi různými sítěmi (jedním z prvních takových projektů byl například Tiny Dinos, který byl v době svého hype velmi oblíbený i v naší kumunitě).

Přibývalo čím dál více NFT projektů, které se nevyužívaly jen na „tradování obrázků“, ale měly čím dál zajímavější utility, benefity, které přinášely.

Bored Apes přišli se svou měnou ApeCoin, začali vytvářet vlastní Metaverse, ve kterém se rozprodaly první pozemky.

Twitter přidal ověřovací značku pravosti NFT profilových obrázků.

Reddit spustil digitální NFT avatary.

Řada klasických značek vstoupila do web3 a NFT – Starbucks, Walt Disney, Nike, Porsche a mnoho dalších.

Rozjely se vzdělávací projekty jako ZenAcademy, jejichž plný potenciál se nejspíš ukáže až v příštím bullrunu.

Podcasty jako InPeak nebo Bankless začaly vydávat vlastní NFT a tokenizovat svou komunitu sledovatelů.

Jeden z nejznámějších krypto zpravodajských webů Cointelegraph (vycházející od roku 2013)vydal sběratelskou kolekci svých historických článků. Každý z nich byl tokenizován a od každého článku bude maximálně po 10 kusech. Nyní je to hlavně o sběratelství. Stejně jako u Bankless budou nejspíše postupně přibývat i utility.

V bear marketu řada projektů poctivě pracuje a buduje. Je mnohem méně hypu a mnohem méně nepoctivých projektů.

ZÁVĚREM

A v praxi se ukázalo, že krypto má smysl vlastnit. Ideálně na vlastní krypto peněžence mimo centralizované burzy. Tím, jak centralizované subjekty krachovaly. A také tím, jak přišel válečný konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou. Občané, kteří utíkali z těchto zemí si mohli svůj majetek snadno přenést aniž by balili těžké kufry a mohli začít nový život v jiné zemi. Stačilo si obnovit SEED, který dává přistup k jejich kryptoaktivům a to odkudkoli, kde mají přístup k internetu.

Pokud máte chuť dozvědět více ještě před vydáním dalších článků, podívejte se na náš web, dejte si odběr příspěvků na YouTubeTelegramu a Twitteru. Navštivte náš workshop a přidejte se do naší skupiny na Discordu, kde si o NFT společně povídáme anebo si přečtěte knihu METAVERSE PŘICHÁZÍ.

O autorovi

Nezmič

Člen Futureland DAO. Krypto a NFT nadšenec. Most mezi světy. Průzkumník hranic a možností našeho světa, způsobů lidského vnímání i hloubek lidské duše.

Zůstaňme ve spojení!

Web NFT česky pro vás připravuje tým českého NFT startupu Future.digital. Sledujte nás na sociálních sítích zde: