Přední kryptopeněženka MetaMask shromažďuje údaje o uživatelích a čelí odporu komunity

P

Softwarová společnost ConsenSys ve středu aktualizovala své zásady ochrany osobních údajů a uvedla, že populární kryptopeněženka MetaMask bude shromažďovat určité údaje o uživatelích, což vyvolalo nespokojenost komunity. Spoluzakladatel peněženky však uvedl, že to bude “brzy napraveno”.

 Společnost ConsenSys zveřejnila 23. listopadu aktualizaci svých zásad ochrany osobních údajů, které popisují, jak společnost “shromažďuje, používá, sdílí a ukládá osobní údaje uživatelů svých webových stránek”, mezi něž patří consensys.net, metamask.io, infura.io, consensys.net/quorum, diligence.consensys.net a codefi.consensys.net.

Část tohoto článku je věnována popisu informací shromážděných nástrojem Infura, který je výchozím poskytovatelem Remote Procedure Call (RPC) v systému MetaMask.

Společnost uvedla,

“Pokud používáte Infuru jako Remote Procedure Call (RPC) v MetaMask, bude Infura při odesílání transakce shromažďovat vaši IP adresu a adresu peněženky.”

Infura je sada nástrojů pro vytváření aplikací, které se připojují k síti Ethereum. Společnosti Infura i MetaMask jsou vlastněny společností ConsenSys.

Protokol RPC umožňuje vzdálenou komunikaci se servery. Z pohledu blockchainu umožňují  (RPC) přístup k uzlu serveru v určené síti a umožňují uživatelům interakci  s tímto blockchainem.

Existuje však způsob, kdy ani jeden z těchto dvou produktů nemusí shromažďovat informace, ačkoli tato možnost může být spojena s riziky pro soukromí.

 Společnost ConsenSys uvedla, že,

“Pokud používáte svůj vlastní uzel Ethereum nebo poskytovatele RPC třetí strany s MetaMask, pak Infura ani MetaMask nebudou shromažďovat vaši IP adresu nebo adresu peněženky Ethereum (měli byste si však být vědomi, že vaše informace budou podléhat jakémukoli shromažďování informací prováděnému poskytovatelem RPC, kterého používáte, a jeho podmínkám týkajícím se takového shromažďování).”

Pokud jde o informace shromážděné společností prostřednictvím výše uvedených údajů, jedná se o informace poskytnuté uživateli, jako jsou údaje o totožnosti (jméno, uživatelské jméno, pohlaví, datum narození atd.), informace o profilu (včetně uživatelského jména a hesla), kontaktní, finanční a transakční informace a další.

K dispozici jsou také informace, které jsou shromažďovány automaticky, jako jsou údaje z protokolů a zobrazené stránky a funkce na webových stránkách společnosti ConsenSys, jakož i informace získané z jiných zdrojů třetích stran.

Společnost rovněž uvedla, že jmenovala pověřence pro ochranu osobních údajů, který zajistí, aby společnost plnila “povinnosti vyplývající z platných právních předpisů o ochraně osobních údajů”.

“Lze to napravit”

Když novinář Colin Wu sdílel zprávu o aktualizovaných zásadách na Twitteru a začaly se množit reakce, spoluzakladatel společnosti MetaMask Dan Finlay se vyjádřil, že IP adresy uživatelů nejsou ve skutečnosti k ničemu využívány.

Napsal,

Myslím, že to brzy napravíme. IP adresy nepoužíváme, i když jsou dočasně uloženy, což je zbytečné, protože je k ničemu nepoužíváme.

Finlay dále vysvětlil, že podle jeho názoru, jelikož se nepoužívají, “vlastně nestojí za to, aby lidi pobuřovaly”, takže náprava by měla být jednoduchá. Pokud jde o to, jak brzy to bude, řekl, že to bude muset být po svátcích, protože USA dnes slaví Den díkůvzdání.

Reakce komunity byla okamžitá.

Finlay nepřeháněl, když řekl, že lidé byli pobouřeni.

MetaMask je oblíbená peněženka a komunita na tuto zprávu nereagovala dobře, protože mnohým se líbí posun k Webu3 a decentralizovaným financím (DeFi) s robustní ochranou soukromí uživatelů jako “étosu kryptoměn” – namísto toho, aby se obrátili k Webu2 a centralizovaným službám.

Jiní obhajují společnost ConsenSys a tvrdí, že se snaží být transparentní a nabízet možnosti.

Našli se i tací, kteří zkoumali další potenciální možnosti.

Učitel a zastánce Etherea Anthony Sassano navrhl změnu poskytovatele RPC a uvedl, že to v MetaMask je “triviálně snadné a v současné době existuje mnoho dobrých alternativ. Nejlepší alternativou je samozřejmě použití vlastního plnohodnotného uzlu jako RPC,” argumentoval.

Někteří se mezitím podivovali, proč by tato změna měla mít smysl, když “to dělají všichni”.

ZDROJ:https://cryptonews.com/news/leading-crypto-wallet-metamask-reveals-it-collects-user-data-faces-backlash-from-community.htm

O autorovi

Misi K.

Člen Futureland DAO. Nadšenec do NFT a Metaversu.

Zůstaňme ve spojení!

Web NFT česky pro vás připravuje tým českého NFT startupu Future.digital. Sledujte nás na sociálních sítích zde: