Přední NFT burza OpenSea se rozhodla pro zachování autorských poplatků (royalities)

P

Pravděpodobně jste v posledních dnech zaznamenali diskusi o tom, že přední NFT burza OpenSea přehodnocuje svoji politiku vymáhání autorských poplatků za NFT, tzv. royalities. Vedlo k tomu rozhodnutí konkurenčních burz X2Y2, Magic Eden a LooksRare změnit strukturu licenčních poplatků tak, že kupující již nejsou zavázáni takové poplatky platit, nebo je mohou platit na dobrovolné bázi. Autorský nebo jinak také licenční poplatek je stanoven umělcem nebo tvůrcem NFT a obvykle se pohybuje mezi 5 % a 10 % sekundární prodejní ceny.

Společnost OpenSea si sama stanovila termín 8. prosince, aby přijala zpětnou vazbu od komunity a zvážila možné kroky. V úvahu připadala i varianta, že by autorské poplatky byly pro obchodníky nepovinné, kromě některých typů sbírek NFT. Potenciál největší platformy NFT na trhu zastavit vymáhání licenčních poplatků sklidil vlnu nevole i u mnoha významných tvůrců NFT kolekcí včetně Bored Ape Yacht Club nebo Yuga Labs. V pondělí napsal 19letý NFT umělec Victor Langlois na Twitteru OpenSea dopis, ve kterém platformu požádal, aby stála při tvůrcích.

„Ryalities byly důvodem, proč se umělecká komunita v první řadě hrnula do NFT,“ řekl Langlois. „Odstranění licenčních poplatků je pro umělce a komunitu krok zpět.”

Debata o licenčních poplatcích v NFT komunitě je jednou z nejpalčivějších diskusí v prostoru. Licenční poplatky, které jsou považovány za jeden ze základních principů webu 3.0, poskytly tvůrcům zajištění, které dříve v tradičním uměleckém světě nebylo možné. Kombinace primárního prodeje a připsání licenčních poplatků pokaždé, když jejich NFT změní majitele, propůjčují důvěryhodnost tvrzení komunity webu 3.0, že NFT pomáhají odbourávat paradigma „hladovějících umělců“. Podle studie z konce října kryptofirmy Galaxy Digital bylo tvůrcům sbírek NFT na bázi Etherea vyplaceno více než 1,8 miliardy dolarů na licenčních poplatcích, přičemž obchodní burza OpenSea vyplatila tvůrcům nejvíce licenčních poplatků s velkým náskokem oproti jiným burzám s NFT.

A jak to celé dopadlo? Společnost OpenSea ve středu večer uvedla, že stojí na straně tvůrců a pokračuje ve vymáhání licenčních poplatků na jejich platformě. Ve sdíleném vlákně na Twitteru uvedla, že se stále více obchodů přesouvá na tržiště, které autorské poplatky nevyžadují. Jen za minulý týden byla ignorována téměř polovina autorských poplatků stanovených 20 nejobchodovanějšími kolekcemi a pokud se něco nezmění, dojde k výraznému snížení licenčních poplatků, které budou tvůrci dostávat.

Díky tomu, že se obchodování s NFT přesouvá na burzy, kde nejsou poplatky vyžadovány, tedy mimo OpenSea, apeluje společnost na tvůrce, aby učinili kroky k on-chain vynucování licenčních poplatků, motivovali komunity k jejich placení a neodkazovali na tržiště, která tyto poplatky nevynucují. Všem NFT sběratelům pak vzkazují, že si mohou vybrat platformy, kde se royalities platí, i když to znamená, že budou platit za NFT o něco více.

Zdroj: Decrypto, CoinDesk a tweet OpenSea

Pokud máte chuť dozvědět více ještě před vydáním dalších článků, podívejte se na náš web, dejte si odběr příspěvků na YouTubeTelegramu a Twitteru. Navštivte náš workshop a přidejte se do naší skupiny na Discordu, kde si o NFT společně povídáme anebo si přečtěte knihu METAVERSE PŘICHÁZÍ.

O autorovi

Zůstaňme ve spojení!

Web NFT česky pro vás připravuje tým českého NFT startupu Future.digital. Sledujte nás na sociálních sítích zde: