NFT novinky: Firma Nike představila svou NFT platformu, sandály Steva Jobse se vydražily za 200 tisíc dolarů a další NFT zprávy

N

Jedinečný exemplář sandálů Birkenstocks, které v různých obdobích svého života nosil spoluzakladatel společnosti Apple Steve Jobs, se prodal za více než 200 000 dolarů.

Přichází platforma Dot Swoosh od Nike

Obuvnický a oděvní gigant Nike představil svůj nejnovější vstup do oblasti non-fungible tokenů (NFT) a metaversu a spustil trh NFT s názvem .Swoosh.

Zatímco .Swoosh je stále ve fázi beta, společnost Nike oznámila, že její “první digitální kolekce” bude na Web3 spuštěna v roce 2023 a zbytek roku 2022 bude věnován růstu platformy a uživatelské základny.

Mezi “virtuálními výtvory”, které budou k dispozici příští rok, jsou digitální tenisky, oblečení, doplňky a další sběratelské předměty. Některé z nich navíc odemknou výhody, jako je přístup k reálným produktům a událostem.

Po uvedení první kolekce se mohou členové zapojit do komunitní výzvy a vyhrát možnost spoluvytvářet virtuální produkt se společností Nike.

Podle společnosti Nike mohou vítězové výzvy získat nezveřejněnou částku z licenčních poplatků za virtuální produkt, který pomohou spoluvytvořit.

Ron Faris, generální manažer virtuálních studií Nike, uvedl, že .Swoosh nabízí “vstupní bránu do nové digitální arény”, zatímco v příspěvku na Twitteru společnost Nike uvedla, že platforma pomůže “nalodit další miliony” do “úžasného světa web3 a digitálních aktiv”.

“Utváříme trh budoucnosti s přístupnou platformou pro web3-zvědavce,” dodal. V roce 2021 vstoupila společnost Nike do hry o metaverse prostřednictvím akvizice značky virtuálních tenisek a sběratelských předmětů RTFKT. Spustila také virtuální svět Nikeland.

.SWOOSH využívá podobné nástroje a technologie, ale všechny tři projekty jsou pro společnost odlišné.

NFT sandály Steva Jobse šly do dražby

Jedinečný exemplář sandálů Birkenstocks, které v různých obdobích svého života nosil spoluzakladatel společnosti Apple Steve Jobs, se v aukci prodal za 218 750 dolarů.

Aukční síň Julien’s Auctions pořádala aukci od 11. do 13. listopadu a o obuv se pokoušelo celkem 19 zájemců s nabídkami od 15 000 do 175 000 dolarů.

Součástí obchodu byla i NFT s 360° digitálním vyobrazením sandálů Steva Jobse, která byla vyražena na blockchainu Polygon.

NFT je edice 1 z 1 a zahrnovala fyzické sandály s “otiskem nohou Steva Jobse”. Součástí bylo také pevné pouzdro pro uložení a přepravu a kniha Jeana Pigozziho s názvem 213 nejdůležitějších mužů v mém životě.

Původně se předpokládalo, že cena sandálů a NFT se bude pohybovat mezi 60 000 a 80 000 dolary, ale po 19 nabídkách se sandály nakonec vydražily za 218 750 dolarů. Jméno nového majitele NFT sandálů nebylo zveřejněno.

Steve Jobs a Steve Wozniak spoluzaložili společnost Apple v roce 1976. Jobs zemřel v roce 2011 na rakovinu slinivky.

První letištní metaverse v Indii

Mezinárodní letiště v Bangalore spustilo Metaport, metaverse letiště postavené na blockchainu Polygon. 

Metaverse, který 11. listopadu slavnostně otevřel indický premiér Naréndra Módí, obsahuje virtuální kopii Terminálu 2 na mezinárodním letišti v Bangalore a umožňuje uživatelům navazovat kontakty s ostatními cestujícími, bavit se a nakupovat v digitálním prostoru.

Arpit Sharma, jeden z předních představitelů společnosti Polygon, zveřejnil 12. listopadu video, na kterém je metaport v akci.

Ve videu se uživatel přihlásí na letiště Metaverse, upraví si vzhled a oblečení svého avatara a pak se prochází po virtuálním prostoru.

Avatar komunikuje s několika dalšími uživateli prostřednictvím textového chatu, vydává se na prohlídku uměleckých děl a má možnost zakoupit digitální předměty, než ho výzva k nástupu do letadla vyzve k opuštění metaverse.

Projekt je výsledkem společného podniku Bangalore International Airport, Polygon, Intel a Amazon Web Services a jeho tvůrci jej označují za první metaverse letiště na světě.

Začíná mistrovství světa ve fotbale 2022

Mistrovství světa ve fotbale 2022 se rychle blíží ke svému zahájení 20. listopadu v Kataru a v souvislosti s ním několik společností vydává kolekce NFT a oznamuje Web3 hry pro tuto událost.

Výrobce sportovního oblečení Adidas zveřejnil 14. listopadu propagační upoutávku na mistrovství světa, ve které se vedle Lionela Messiho a dalších hráčů objevuje postava z klubu Bored Ape Yacht Club (BAYC) Indigo Herz.

Obuvnický gigant koupil 17. září 2021 společnost Indigo Herz, neboli BAYC #8774, za 46 etherů – v té době v hodnotě přibližně 58 500 dolarů.

Společnost Yuga Labs poskytuje držitelům plná práva duševního vlastnictví na používání postaviček pro komerční účely.

Začátkem tohoto měsíce vydala společnost Visa, která vydává velké kreditní karty, do aukce na 1. listopadu pět NFT s fotbalovou tématikou, na kterých jsou góly slavných hráčů z mistrovství světa. Aukce trvala do 8. listopadu a veškerý výtěžek byl věnován charitativní organizaci se sídlem ve Spojeném království.

Platební společnost také dává fanouškům možnost vytvořit si vlastní NFT na digitálním hřišti v rámci Festivalu fanoušků FIFA, který bude zahájen během mistrovství světa.

Dne 14. října Budweiser ve spolupráci s FIFA vydal kolekci NFT s živými výsledky nazvanou Budverse X World Cup.

Podle popisu OpenSea budou uživatelé, kteří si vymintovali svůj NFT tým pro mistrovství světa, sledovat a vyhodnocovat průběh celého mistrovství světa ve fotbale.

Mezitím FIFA 9. listopadu oznámila, že budou k dispozici nejméně čtyři Web3 hry, které si fanoušci budou moci zahrát během mistrovství světa.

Zdroj: Cointelegraph

Pokud máte chuť dozvědět více ještě před vydáním dalších článků, podívejte se na náš web, dejte si odběr příspěvků na YouTubeTelegramu a Twitteru. Navštivte náš workshop a přidejte se do naší skupiny na Discordu, kde si o NFT společně povídáme anebo si přečtěte knihu METAVERSE PŘICHÁZÍ.

O autorovi

Nezmič

Člen Futureland DAO. Krypto a NFT nadšenec. Most mezi světy. Průzkumník hranic a možností našeho světa, způsobů lidského vnímání i hloubek lidské duše.

Zůstaňme ve spojení!

Web NFT česky pro vás připravuje tým českého NFT startupu Future.digital. Sledujte nás na sociálních sítích zde: