NFT novinky: Dominance OpenSea mizí, skateboardy Azuki vynesly 2,5 milionu dolarů a další zprávy

N

Největší tržiště NFT čelí nepříznivým konkurenčním faktorům, protože OpenSea vidí, že jeho podíl na trhu klesá, zatímco jeho konkurenti zabírají významné území.

Dominance OpenSea začíná ustupovat

OpenSea, tržiště s nezaměnitelnými tokeny (NFT), vidělo, jak mu jeho konkurenti letos šlapou na paty, když získávají tržní podíl – přeměňují trh z “monopolu” na “oligopol”, uvádí nová zpráva.

Binance Market Pulse zveřejněný 20. října uvádí, že došlo k pomalé a stabilní změně vedoucího postavení na trhu, a poznamenává, že zatímco OpenSea je stále dominantním tržištěm v počtu uživatelů a objemu obchodů, další burzy založené na Ethereové síti X2Y2 a Looksrare během roku 2022 získávaly svůj podíl na trhu.

Zpráva také poukázala na to, že OpenSea čelí tvrdé konkurenci, pokud jde o NFT založená na Solaně. Její nejpoužívanější nativní tržiště Magic Eden má již jen kousek k multichainové burze OpenSea.

14. října se Magic Eden, NFT tržiště nativní pro Solanu, rozhodlo zavést na své platformě volitelné licenční poplatky. A to po podobném kroku, který v srpnu učinilo tržiště X2Y2, které je založené na Ethereu.

Dále poznamenala, že “trh se na chvíli posunul k volitelným licenčním poplatkům pro tvůrce”.

Zpráva společnosti Binance za Q3 dodala, že Ethereum celkově stále dominuje a na konci třetího čtvrtletí drží 65% podílu na objemu NFT, ale kupující NFT se mohou přesouvat mezi blockchainy při hledání zisků nebo sledování nejnovějších trendů.

Data také ukazují, že objem prodejů NFT na Solaně vzrostl ve 3. čtvrtletí o 13% a Ethereu klesl o 16% od konce druhého čtvrtletí.

Rekordní nabídky na první vlnu „Tokenů s fyzickým základem“ (“Physical Backed Tokens”)

NFT projekt Azuki překonal rekord nejdražšího skateboardu, který se kdy prodal, s nejvyšší cenovou nabídkou na limitovanou edici 24karátového pozlaceného skateboardu za 309 Etherů nebo 400 000 dolarů.

Celkem osm skateboardů bylo prodáno prostřednictvím nové technologie Physical Backed Token (PBT), což projektu vyneslo 2,5 milionu dolarů v etherech.

Nejvyšší nabídka daleko překonala předchozího držitele rekordu, kterým byl s více než 38 000 dolary “Blowin’ in the Wind Skateboard” vytvořený skateboardistou Jamie Thomasem, který obsahoval ručně psané texty od zpěváka Boba Dylana.

“Zlatý skateboard je zázrak umění a technologie představující naši první implementaci PBT, která dláždí cestu pro novou éru vyprávění příběhů.
Překonali jsme rekord v nejdražším skateboardu, který kdy byl prodán (ve skutečnosti 8 nejdražších skateboardů, které se kdy prodaly).” pic.twitter.com/XG2fgfrVgU
— Azuki (@AzukiOfficial) 23. října 2022

Bylo to poprvé, kdy projekt implementoval svůj technologický standard Tokenů s fyzickým základem – Physical Backed Token (PBT).

PBT je tokenový standard vytvořený projektem, který používá kryptografický čip k ověření vlastnictví fyzické položky a generuje NFT v krypto peněžence uživatele po jeho naskenování mobilním telefonem.

Hráčská unie MLB hledá manažera licencí NFT

Vypadá to, že odborový svaz zastupující všechny hráče Major League Baseball (MLB) se snaží rozšířit přítomnost svých zástupců na Web3, protože se snaží najmout licenčního manažera, který by pomohl rozšířit portfolio napříč NFT, metaverse, digitálními hrami a technologií rozšířené a virtuální reality.

Zveřejnění pracovní pozice hráčskou asociací MLB uvádí, že “NFT, Metaverse a AR / VR jsou součástí našeho rozšiřujícího se obchodního modelu”, přičemž se vyžaduje, aby osoba vytvořila “silné vztahy” s “krypto projekty”.

Hlavní úlohou hráčské asociace MLB je pomáhat sponzorům, kteří se snaží spojit svou značku nebo produkt s hráči. Asociace je držitelem práv licencovat a používat jména, přezdívky, podobizny a další informace o hráčích MLB pro použití za tímto účelem.

Warner Bros uvádí na trh exkluzivní filmy s NFT

Zábavní společnost Warner Bros se snaží používat NFT k distribuci exkluzivního obsahu a filmů poté, co 20. října oznámila, že spolupracuje s firmou Web3 Eluvio, aby spustila svůj NFT podporovaný “WB Movieverse”.

“Movieverse” jsou v podstatě firmou Warner Bros vlastněné filmy schopné používat NFTčka k online autentizaci uživatelů dávající jim přístup k exkluzivnímu obsahu, jako jsou videa a obrázky ze zákulisí.

V první nabídce ve svém movieverse představují rozšířenou edici jednoho ze svých titulů Pána prstenů s rozlišením 4K spolu s bonusovým materiálem dostupným prostřednictvím dvou úrovní NFT.

Vyprodaná horní úroveň 999 NFT byla oceněna na 100 USD, a nyní má podle oficiální stránky na sekundárním tržišti cenu okolo 2 500 USD, zatímco nižší úroveň 10 000 NFT je oceněna na 30 USD.

Warner Bros se již dříve ponořila do prostoru NFT. Nedávno licencovala postavy ze svých DC komiksů ve prospěch popkultulturní značky Funko, aby prodávala exkluzivní NFT Walmartu.

Další NFT novinky:

Metaverse kasino Slotie bylo zasaženo několika příkazy k zastavení a upuštění od činnosti vydanými státními orgány Spojených států. Orgány tvrdí, že se Slotie nezaregistrovalo jako makléř-dealer, platforma pro hazardní hry neposkytla náležité informace a považují její NFT za neregistrované cenné papíry.

NFT tržiště založené na Ethereu Rarible upgradovalo svou platformu 20. října přidáním agregačního nástroje, který umožňuje uživatelům procházet a nakupovat Ethereum NFT z jiných tržišť, jako jsou Rarible, OpenSea, LooksRare, X2Y2 a Sudoswap.

Zdroj: Cointelegraph

Pokud máte chuť dozvědět více ještě před vydáním dalších článků, podívejte se na náš web, dejte si odběr příspěvků na YouTubeTelegramu a Twitteru. Navštivte náš workshop a přidejte se do naší skupiny na Discordu, kde si o NFT společně povídáme anebo si přečtěte knihu METAVERSE PŘICHÁZÍ.

O autorovi

Nezmič

Člen Futureland DAO. Krypto a NFT nadšenec. Most mezi světy. Průzkumník hranic a možností našeho světa, způsobů lidského vnímání i hloubek lidské duše.

Zůstaňme ve spojení!

Web NFT česky pro vás připravuje tým českého NFT startupu Future.digital. Sledujte nás na sociálních sítích zde: