Existuje na internetu skutečné digitální vlastnictví?

E

Přemýšleli jste někdy o tom, co na internetu vlastníte? V reálném životě vlastníme auto, dům, oblečení, hodinky a vše, co si koupíme.

Vlastníme však na internetu svou e-mailovou adresu, instagramové fotografie nebo webovou doménu?

Už několik let budujete instagramový profil nebo facebookovou skupinu? Pak se ujistěte, že ze dne na den nepřijdete o své účty.

Obsah, který vytváříme na sociálních sítích, na webu… ve skutečnosti nevlastníte vy, ale velké korporace. Tento prostor vám pouze propůjčují, abyste mohli tvořit. Může se jim něco přestat líbit, porušíte jejich už tak nejasná pravidla a oni vám mohou bez vysvětlení okamžitě zablokovat nebo zrušit účet. Projekty, které vytváříme online, jsou závislé na platformách, na kterých jsou postaveny. Na internetu bohužel nemáme vlastnické právo a vše je centralizováno velkými korporacemi.

Technologie NFT spolu s blockchainem nám tento problém může vyřešit, protože dokáže zprostředkovat digitální vlastnictví, které dříve neexistovalo. V povědomí veřejnosti jsou NFT známé díky projektům, které si získaly největší pozornost médií, jako jsou CryptoPunks a Bored Ape Yacht Club. Jsou zobrazovány jako předražené obrazy, které si kupují celebrity. Skutečnost je však taková, že NFT jsou věci v digitálním světě, které můžeme vlastnit stejně jako věci ve fyzickém světě. Digitální svět se proto s příchodem NFT stává o něco reálnějším. Během roku 2021 dosáhl trh s NFT miliardového obratu. A vše nasvědčuje tomu, že zájem bude jen stoupat.

Věci, které můžeme na blockchainu vlastnit, jsou reprezentovány dvěma typy tokenů: zaměnitelnými (kryptoměny) a nezaměnitelnými (NFT). S oběma typy tokenů můžeme volně nakládat, pokud je vlastníme. Můžeme použít jejich funkci nebo je vyměnit. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Zaměnitelné tokeny (tj. kryptoměny): Nezáleží, který token konkrétně vlastníte, protože jsou všechny stejné. Bitcoinů bude 21 milionů, přičemž 1 bitcoin = 1 bitcoin. Mezi tokeny není žádný rozdíl. Ve fyzickém světě je to stejné s penězi, které jsou rovněž zaměnitelné. Je vám jedno, jakou konkrétní stokorunu máte v peněžence. Všechny mají stejnou hodnotu.

Nezaměnitelné tokeny (tj. NFT, non-fungible token): Digitální věci se zápisem o vlastnictví na blockchainu, například blockchainové domény, virtuální pozemky a 3D předměty, umělecká díla a sběratelství, profilové obrázky, herní předměty. Každý kus je jedinečný a nezaměnitelný.

Tím, že jsou tokeny zapsány na blockchainu a spojeny s vaší blockchainovou adresou, vám toto vlastnictví nemůže žádná centrální autorita odepřít. Zároveň vám tento token, který vlastníte, může dávat určitá práva s ním spojená.

Ale i u digitálního vlastnictví je třeba dbát na bezpečnost, protože i digitálně vlastněný majetek vám může někdo ukradnout. Proto je důležité si bezpečnost nastudovat nebo ji případně konzultovat s lidmi, kteří se v ní vyznají. Skvělé jsou vzdělávací komunity, kde se můžeme poradit se zkušenějšími členy, jako třeba v komunitě Futureland.

Identitu na Webu 3 tvoří vaše blockchainová adresa. Právě k této adrese se v zápisech na blockchainu přiřazuje to, co vlastníte. Pouze vy máte tuto adresu pod kontrolou a můžete tak disponovat kryptoměnami a digitálními věcmi (NFT), které tato adresa vlastní.

„Co znamená, že ji máte pod kontrolou? A jak si blockchainovou adresu vytvoříte?”
Pro vytvoření a následnou správu blockchainových adres slouží aplikace, které se nazývají kryptopeněženky. Při prvním vytvoření vaší blockchainové adresy se vygeneruje tzv. SEED – soubor 12–24 slov, která jsou jediným klíčem k vaší blockchainové adrese. Po vygenerování seedu nemá tato slova nikdo jiný než vy. Zároveň platí, že ten, kdo zná těchto 12-24 slov, může získat okamžitý přístup k vaší blockchainové adrese a ke všemu, co vlastníte. 

Podívejme se na konkrétní příklad a to na hry založené na blockchainu. Jsou totiž stále oblíbenější.

Jsem si jistá, že každý z nás někdy hrál nějakou hru ve svém volném čase. A herní předměty jsou nedílnou motivací každého hráče. Přeci jen investujete svůj čas a získané herní bohatství chcete mít pod kontrolou.

Pokud nastane nějaká chyba, podvod nebo vám hru někdo hackne, tak je veškeré herní bohatství okamžikem ztraceno. Proto je potřeba zaměřit se na digitální bezpečnost, jak již bylo uvedeno výše.

U klasických her jsou herní předměty ve vlastnictví herního studia a nejsou vaším přímým vlastnictvím. Tudíž je nelze přenášet do jiných her nebo s nimi legálně provést obchod s ostatními hráči.

Naopak u her postavených na blockchainu se vám toto stát nemůže. Hlavní výhodou je, že herní předměty, které ve hře používáte, můžete osobně vlastnit. A pak už je jen na vás, jak s nimi budete chtít dále nakládat. Naskytá se vám skvělá příležitost, jak své herní předměty proměnit v zisk.

Jak to celé funguje?

Vaše vlastnictví herního předmětu je zapsané do blockchainu, který nespravuje žádná třetí strana. Díky tomu se stává digitální předmět jedinečným. Probíhá též pohybový záznam ve hře. Souboj, výhra i prohra. Kdykoliv můžete do blockchainu nahlédnout a zjistit, kdo je majitelem herního předmětu. Veřejně dostupná je pouze digitální adresa nikoliv identifikace totožnosti.

Díky blockchainu máte neomezenou možnost legálně herní předměty prodávat i nakupovat od jiných hráčů na tržnici jako je OpenSea nebo Rarible.

Digitální aktiva prodáváte za měnu, která figuruje na daném blockchainu (např. bitcoin, ether nebo enjincoin). Kryptoměny lze samozřejmě směnit za běžné peníze.

Hraní her se tímto stává efektivním zhodnocením vašeho času, kde můžete skutečně získat a hraní počítačových her posunout na úplně jiný level, než jste byli doposud zvyklí.

To je jeden z příkladů, jak může fungovat vlastnictví prostřednictvím blockchainu. Velmi populární se stal také nákup virtuálních pozemků, o kterých si povíme více v dalším článku.

Čím více budeme online, tím více bude digitální vlastnictví (NFT) fungovat a rozhodně se vyplatí být u toho co nejdříve.

Pokud chcete vědět, jak blockchain, NFT a virtuální realita změní svět, přečtěte si knihu METAVERSE PŘICHÁZÍ.

Pokud máte chuť dozvědět více ještě před vydáním dalších článků, podívejte se na náš web, dejte si odběr příspěvků na YouTubeTelegramu a Twitteru. Navštivte náš workshop a přidejte se do naší skupiny na Discordu, kde si o NFT společně povídáme.

Misi K.

Člen Futureland DAO

O autorovi

Misi K.

Člen Futureland DAO. Nadšenec do NFT a Metaversu.

Zůstaňme ve spojení!

Web NFT česky pro vás připravuje tým českého NFT startupu Future.digital. Sledujte nás na sociálních sítích zde: