Společnost Meta začala podporovat technologii NFT

S

Uživatelé v USA mohou nyní připojit své kryptopeněženky k Instagramu v rámci nové digitální sběratelské funkce. Instagram začal funkci sdílení nezaměnitelných tokenů (NFT) na své platformě testovat už v květnu 2022. Tato nová funkce umožňuje vybraným uživatelům z USA předvést na sociální síti své NFT, které buď vytvořili nebo koupili. Cílem celého konceptu je především zlepšení uživatelské zkušenosti a zpřístupnění NFT širšímu publiku.

V srpnu 2022 rozšířila platforma sociálních médií své testování do 100 zemí v Africe, Asii a Tichomoří, na Středním východě i Americe a přidala podporu pro Coinbase Wallet či Dapper Wallet. Srpnová testovací fáze zahrnovala i mateřskou společnost Facebook. V září 2022 společnost Meta zavedla možnost připojení digitálních peněženek a sdílení svých NFT na obou platformách.

A co to vlastně znamená mít možnost vystavit svá NFT na Instagramu nebo Facebooku?

Nová integrace NFT umožňuje uživatelům připojit se ke svým digitálním peněženkám a vybrat si, které NFT budou mít možnost sdílet se svými sledovateli. Tato funkce funguje jako digitální umělecká galerie a NFTčka, která vlastníte nebo jste vytvořili, lze připnout na zeď vedle vašich dalších obrázků. Jakmile uživatel přidá svoje NFT, platforma automaticky přidá k obrázku třpytivý efekt a zobrazí veřejné informace o NFT, jako je popis sbírky, kusu nebo označení tvůrce. Třpytivý efekt funguje podobně jako šestiúhelníkový profilový obrázek na Twitteru a vizuálně ukazuje autenticitu vlastněného aktiva. Jak tvůrce, tak i sběratele lze automaticky přiřadit in-feed, což je další funkce, která má pomoci sledovat pravost vlastnictví NFT. Dle společnosti Meta nejsou se sdílením digitálního sběratelského předmětu na Instagramu nebo Facebooku spojeny žádné poplatky.

Celková integrace Web3 technologií je v sounáležitosti s celopodnikovou vizí, která je zaměřena na rozšíření technologických přístupů, snížení nákladů a urychlení inovací, které pomohou naplnit její metaverse ambice. V březnu 2022 představil generální ředitel Mark Zuckerberg širší integraci NFT napříč weby společnosti, jako jsou NFT s rozšířenou realitou, které lze sdílet v Instagram stories.

Jak si přidat NFT na Instagram? Bohužel pokud se nenacházíte v USA, pravděpodobně vám tato funkce prozatím nebude fungovat. Nicméně v některých zemích je dostupná testovací verze. Pokud chcete zjistit, zda se náhodou nenacházíte v testovací skupině, zkontrolujte, zda je pro vás dostupná možnost „Digitální sběratelské předměty“, kterou naleznete v nabídce možností přímo v aplikaci.

V současné době se uživatelé mohou připojit k peněženkám třetích stran, jako je Rainbow, MetaMask, Trust Wallet, Coinbase Wallet a Dapper Wallet. Blockchainy, které jsou pro tyto sociální sítě podporovány od srpna 2022, jsou Ethereum, Polygon a Flow, přičemž Solana bude přidána v budoucnu.

Připojení vaší peněženky se sociálními sítěmi může být dobrý způsob, jak ukázat světu své digitální vlastnictví. Instagram a Facebook se tak zařazují k dalším sociálním platformám, jako jsou Twitter a Reddit, které nedávno přidaly funkce zobrazování NFT.

Pokud máte chuť dozvědět více ještě před vydáním dalších článků, podívejte se na náš web, dejte si odběr příspěvků na YouTubeTelegramu a Twitteru. Navštivte náš workshop a přidejte se do naší skupiny na Discordu, kde si o NFT společně povídáme anebo si přečtěte knihu METAVERSE PŘICHÁZÍ.

Zdroj: PERPER, R. NFTs on Instagram and Facebook: How to Show Off Your Digital Collectible. In: CoinDesk [online]. 2022 [cit. 2022-10-01]. Dostupné z: https://www.coindesk.com/learn/nfts-on-instagram-how-to-show-off-your-digital-collectibles/.

O autorovi

Zůstaňme ve spojení!

Web NFT česky pro vás připravuje tým českého NFT startupu Future.digital. Sledujte nás na sociálních sítích zde: